Echtscheiding advocaat

echtscheiding aanvragenEen echtscheiding advocaat is verplicht als u wilt scheiden van uw echtgenoot. Een echtscheiding advocaat is in verschillende stadia van het echtscheiding proces verplicht. Als u een echtscheiding wil aanvragen, staan grote belangen op het spel. Er moet worden besloten over een bezoekregeling voor de (minderjarige) kinderen, er moet worden besloten over alimentatie en allerlei bezittingen moeten worden verdeeld. Het is dus handig dat de wetgever heeft besloten om een echtscheiding advocaat verplicht te stellen, zodat echtgenoten niet benadeeld worden. 

NB U kunt ook een echtscheiding mediator inschakelen, om zo samen afspraken te maken over de echtscheiding, waardoor u voor minimale tijd een echtscheiding advocaat hoeft te betalen en goedkoper kunt scheiden.

Echtscheiding advocaat soms verplicht bij echtscheiding aanvragen

Een echtscheiding advocaat is verplicht bij het aanvragen van een echtscheiding, zoals hierboven al is aangegeven. Als u wilt scheiden van uw partner dan heeft u een advocaat nodig bij het opstellen van het verzoekschrift, waarin u uw echtscheiding verzoek omschrijft. Bij het opstellen van een mogelijk verweerschrift, in het geval dat uw partner een verzoekschrift heeft opgesteld is ook een advocaat vereist. Ondanks dat dit misschien onnodig en een prijzige aangelegenheid lijkt, is het verplicht stellen van een advocaat verstandig. Door de grote belangen die op het spel staan moet u de beste kansen hebben in een rechtszaak. Stel dat iemand geen advocaat inschakelt en zijn echtgenoot wel, dan is er grote ongelijkheid tussen partijen, hetgeen niet wenselijk is.

Echtscheiding advocaat niet verplicht bij rechtszitting

Een echtscheiding advocaat is niet verplicht bij de mondelinge zitting die plaatsvindt bij echtscheidingszaken. Ter zitting kunt u zelf uw standpunten over de echtscheiding verder toelichten, maar dit kunt u ook door uw echtscheiding advocaat laten doen. In principe hoeft u zelf niet te verschijnen ter terechtzitting, maar kunt u uw advocaat de zaak laten doen. U kunt er ook voor kiezen om zelf ter terechtzitting te verschijnen en uw echtscheiding toe te lichten en dit zonder echtscheiding advocaat te doen.

Één echtscheiding advocaat voor u en uw echtgenoot

U hoeft slechts één echtscheiding advocaat in te schakelen als u en u echtgenoot samen de echtscheiding aanvragen en het eens zijn over de gevolgen van de echtscheiding. Het in de arm nemen van slechts één echtscheiding advocaat scheelt uiteraard een hoop geld voor beide partners en zorgt voor een goedkope echtscheiding.

Iedere echtgenoot een eigen echtscheiding advocaat

Het kan voorkomen dat u het niet eens bent met elkaar over de echtscheiding en de gevolgen ervan. Dan moet u beide een eigen echtscheiding advocaat nemen. Een echtscheiding advocaat kan natuurlijk niet twee verschillende standpunten verdedigen.

Echtscheiding advocaat vergelijken

Er zijn zeer veel echtscheiding advocaten in Nederland. Het is daarom verstandig om, voordat u een echtscheiding advocaat inschakelt, eerst onderzoek te doen over echtscheiding advocaten en de tarieven die worden gehanteerd. Dit kan u flink wat geld schelen. Mogelijk vindt u een goedkope advocaat. Ook is het verstandig onderzoek te verrichten naar de kwaliteit van de echtscheiding advocaat.