Overeenstemming Tweede Kamer vereenvoudiging kinderalimentatie

Het idee om de berekening van kinderalimentatie te vereenvoudigen wordt goed ontvangen binnen de Tweede Kamer. Het eenvoudigere rekenmodel, opgesteld door de VVD en het PvdA heeft steun van het CDA en de D66.

De nieuwe, eenvoudigere rekenmethode stelt ouders instaat om zelf uit te rekenen welke ouder wat bij moet dragen voor zijn kind. In de huidige situatie wordt gebruik gemaakt van de ingewikkelde TREMA normen, die voor een professional, laat staan een ouder, haast niet te doorgronden zijn. De minimum bijdrage die een ouder moet betalen zal €600 euro worden. In de huidige situatie is het vooral de vader die kinderalimentatie betaalt. In het voorstel wordt betoogt dat moet meetellen hoe vaak een kind bij een ouder verblijft.

Minder kosten 

Omdat de huidige situatie volgens de VVD en de PvdA voor veel rechtszaken zorgt, omdat er geen overeenstemming kan worden bereikt, zal de nieuwe regeling de kosten drukken en een bezuiniging op de kosten van rechtszaken vormen. 

Snellere afhandeling en betere verdeling rollen

Het CDA is tevreden over het voorstel omdat het partijen in staat stelt om sneller de kinderalimentatie te regelen. De D66 vindt het vooral van belang dat de rolverdeling tussen de vader en de moeder beter wordt verdeeld, omdat de wet nu nog te veel van een klassieke rolverdeling van ouders (de moeder zorgt voor het kind, de vader betaalt) uitgaat. 

Familierecht advocaten

Familierecht advocaten zijn tevreden over het voorstel. Een woordvoerster van de vFAS (vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators wil graag meepraten en meedenken bij het voorstel.

 

 

Bron: nu.nl